Pagini

duminică, 20 martie 2016

Rio de Janeiro - Arpador


Ne-am întors din Campo Grande într-o noapte cu furtună, și când spun furtună mă refer la faptul că am stat în avion cam o oră înainte să decolăm din Campinas pentru că ploua în Rio și când spun noi ma refer la mine și la Katja.  

Am locuit cam o lună și un pic împreună, într-un apartament cu 2 camere (sufragerie și dormitor) la parterul unui bloc de pe Rua Joaquim Nabuco. Arpador este zona situată între Ipanema și Copacabana. Eram la 3 minute de
Ipanema și la 5 de Copacabana. Era așa simplu, ieșeai din casă și erai direct pe plajă, soare, nisip, ocean. Dar nu vă entuziasmați prea tare, deja nu mai era o perioadă foarte bună de făcut baie. E amuzant cum afară sunt încă 36-40 de grade, și parca îți vine și ție să te răcorești făcând o baie dacă tot ai ditai oceanul lângă tine dar surprise ...... apa e cam gheață.

Leblon, Ipanema, Arpador
Deci, am avut noroc cu acest apartament, era al unui amic de-al unui amic de-al tatălui, de-al .... ați înțeles voi, și plăteam doar în jur de 350 de euro pe lună fiecare, în condițiile în care eram niște "prieteni" ai prietenilor; A fost singurul loc pe care l-am găsit de când eram în Campo Grande și măcar aveam unde sta când am sosit în Rio; 

Apartamentul era mic și erau o groază de lucruri vechi și prăfuite ale proprietarei de care nu puteam scăpa, cum ar fi o bicicleta în mijlocul sufrageriei sau atâtea haine încât abia ne-am făcut loc în șifonier să ni le punem și noi pe ale noastre așa pe jumate amândouă.

Proprietara era o tipă cam la 50 de ani, bine făcută, îmbrăcată cu rochii mulate, în prezent locuia cu iubitul și care îmi spune "cum nu ți-ai făcut până acum un "namorado"???? :O :O :O  te rog să se schimbe situația aceasta până data viitoare când ne vedem din nou" și-mi zâmbește atotcunoscător.

Mi-am început internship-ul la final de martie. Proiectul PCS se adresează elevilor de clasa a 9-a și se axează pe cursuri de mate, portugheză și cultură. Întâlnirile se desfășurau vineri seara și în weekend, adică sâmbăta și uneori și duminica. Așa că în fiecare sâmbătă alternam, mă duceam fie în locația din PUC (Pontifícia Universidade Católica) fie la FGV (Fundação Getulio Vargas) deci cam doar o zi pe săptămână lucram și eu.

În rest plajă, citit, plimbat, descoperit Rio, căutat cazare pentru că oricât de fain e să ai plaja la 3 minute, să te duci seara la apus să alergi pe plajă, metroul la 10 minute distanță, ONG-ul la 30 de minute indiferent în ce direcție mergeam parcă, parcă ..... a împărții patul cu Katja nu mi se părea prea plăcut, și nici a folosi bicicleta pe post de suport de uscat haine, și nici spălatul hainelor la lighean, mirosul de mucegai peste care dădeai de la primul pas înăuntru și nici chiria aferentă acestor condiții, plus prietenii gândăcei care erau imenși și peste care tot dădeai când îți era lumea mai dragă.

Ipanema, nisip, ocean, plajă
Dar Arpador a fost despre mult nisip, mult nisip lipicios peste tot, în casă, în baie, în pat, pe canapea, lipit de piele și imposibil de scăpat de el. Despre mult alergat pe plajă - de 3-4 ori pe săptămână, seara când nu mai era nimeni și când oricum eram singura nebună care alerga pe plaja prin apa, desculță. Mai erau oameni care alergau, dar mai departe, pe stradă, pe pista pentru biciclete. Să ne înțelegem, Arpador este o zona la fel ca Ipanema și Leblon pe cât de aglomerate și neîncăpătoare sunt pe timpul zilei, well pe atât de pustii sunt după lăsarea întunericului (nu am înțeles niciodată unde dispare toată lumea, dar efectiv bate vântul - bine mai sunt câteva părticele unde sunt niște baruri și sunt mai animate, dar cam atât). Prin urmare, e cam creapy, să fii așa singura pe plaja să alergi. Dar e genial, și poți alerga liniștită desculță pentru că-ți permite nisipul - nu te tai în scoici și alte nebunii (nu toată lumea ar fi de acord cu mine, și la ei pe plajă sunt tot felul de gunoaie) dar e genial sa alergi desculță prin apa în special când plouă torențial. 


Language exchange
Sursa: REI  http://bit.ly/25bW2WH
Arpador a fost despre început integrarea în cultura locală - și am început prin a învăța limba portugheză. La facultatea din Rio este o organizație similara ESN-ului din Europa care se ocupă de intercambiști și le organizează tot felul de evenimente, printre care miercurea, în Blue Agave din Copacabana era întâlnirea pentru "language exchange" unde aveai posibilitatea să vorbești în engleză, franceză, spaniolă, portugheză. Veneau foarte mulți brazilieni care doreau să învețe engleza și străini care doreau să învețe portugheză, deci era perfect când nu aveai chef sau energie să vorbești în portugheză, schimbai masa. Așa că miercurea era zi rezervată în calendar pentru întâlnirile acestea. Și în plus, mi-a plăcut maxim comunitatea și oamenii care veneau acolo și ușor, ușor i-am corupt să mi se alăture și la alte evenimente.

Oricum, orice interacțiune cu brazilieni era exersarea portughezei. Nu era nevoie să mergi prea departe de casă pentru că din momentul în care ieșeai pe ușă trebuia să schimbi setările și să le muți pe portugheză. Cu toate acestea nu a fost la fel de challenging ca în februarie - martie, când  vorbeam în română cu familie-prieteni și eu cu mine, cu Katja și ceilalți STEDE în engleză, cu profa din Campo Grande în franceză și cu oricine altcineva în portugheză. Acum scăpasem de modul franceză. Cu toate acestea, interacționam încă destul de mult cu străini, deci engleză, între noi două foloseam engleza, creierașul meu amesteca în gând engleza cu româna și portugheza. La ONG vorbeam la început engleza, dar știau doar vreo 3 persoane iar portugheza mea nu o prea înțelegea nimeni (ghinionul lor era că eu îi înțelegeam pe ei destul de bine)

Arpador a fost și despre experimente, am învățat să fac tapioca din faină, (cu ajutorul lui Google) - ca să înțelegeți aici mă laud,  pentru că există și o  goma (=pastă) deja făcută și doar o iei din pungă și o pui în tigaie, dar mie nu-mi place și am învățat să-mi fac singură goma din faină de mandioca;  

Clătită din făină integrală
Am descoperit că, știam și dinainte, că sunt praf când merg în supermarket și cumpăr alimente - am făcut clătite cu făină integrală - pentru că deși am înțeles farinha nu am mai înțeles ce urma după și am crezut că aia e faina bună pentru clătite :)))) Am descoperit brânza Minas și requeijão, sucul de caju și acerola. (bine nu le-am descoperit acum acum, pentru că le descoperisem de când am aterizat pe pământ brazilian - dar acum am început să le caut și să devin fan).

 Am prins Paștele tot aici. A fost un eveniment interesant, dimineața la plaja apoi Katja a gătit prânzul și după masă ne-am dus și am dat o tură în jurul lagunei ( Lagoa Rodrigo de Freitas - dăp aia cu apa cea mai poluată despre care se vorbește atât cu jocurile olimpice) dar e interesant, în afară de faptul că în săptămâna de dinainte erau pe străzi pelerinaje gen "blocos" în care erau toți îmbrăcați în alb și se cântau ceva cântece religioase în ziua de Paște erau toți pe plajă.

Por do Sol
Și pentru că Arpador, apăi sa fie Por do sol din Arpador (aka apusul de soare văzut de pe Pedra do Arpador) și normal au început bălaurelile prin Rio (unde e bine să ai spirit de orientare ca sa nu pari pierdut și nici turist cu hartă), dar o să vă povestesc despre asta în curând.

Am început cu stângul acest articol. Realizând că a trecut fix un an de când s-a cam întâmplat ce urma să povestesc, mi-a fost un pic greu să intru în atmosfera de atunci și să am o coerență în firul poveștii dar pentru că m-am pornit să scriu despre Rio și au început postările despre Brazilia va anunț că or sa tot fie. 

Și oricum sunt ceva planuri mărețe care includ Brazilia și atmosfera de acolo așa că stați cu ochii pe blog. :)


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu